Zaustavi starenje uz pomoć ove namernice

Pečurke su vekovima cenjene kao tradicionalni izvor prirodnih bioaktivnih jedinjenja i nedavno su eksploatisane za potencijalne komponente u kozmetičkoj industriji. Poznato je da su brojne pečurke i njihovi sastojci korisni za kožu i kosu. Reprezentativni sastojci su: fenoli, polifenoli, terpenoidi, selen, polisaharidi, vitamini i isparljiva organska jedinjenja. Ova jedinjenja pokazuju odlične antioksidativne efekte, protiv starenja, protiv bora, izbeljivanje kože i hidrataciju, što ih čini idealnim kandidatima za kozmetičke proizvode.

Pečurke su bogate proteinima, vitaminima, mineralima i odličnim izvorima b-glukana, selena, tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, folne kiseline itd. Izveštava se da pečurke pružaju korisne efekte kao što su jačanje vitalne energije, održavanje optimalne težine, favorizovanje dugovečnosti i izbegavanje nepotrebnog starenja. Pečurke su nedavno privukle pažnju širom sveta kao najinteresantniji prirodni izvori sa raznovrsnim i jedinstvenim bioaktivnostima, uključujući imunomodulatorno, antioksidativno, antiinflamatorno, antidijabetičko, antibakterijsko, antifungalno, antivirusno, antitumorsko, hepatoprotektivno, snižavajuće nivoe glukoze i lipida . Oni čine ogroman, a opet uglavnom neiskorišćen izvor snažno novih farmaceutskih proizvoda.

Brojni su proizvodi od pečuraka koji se eksploatišu u kozmeceutici ili nutrikozmetici, a mnogi potencijalni proizvodi tek treba da se koriste. Početkom 2000-ih, pečurke su stigle na zapadno tržište za primenu za negu kože. Ekstrakti pečuraka, kapsule i ulja se takođe koriste za lokalne primene jer nude sopstvene prednosti za negu kože protiv starenja.