Bukovača (lat. Pleurotus ostreatus)

Šta da Vam kažemo o bukovači, a da možete da je jasno razdvojite od ostalih pečuraka. U Srbiji i okolini raste spontano u jesen ili u ranu zimu. Često je nalazimo u listopadnim šumama, najčešće na mestima gde su posečena drva breze, bukve, graba, vrbe i drugih. Znači uglavnom je nalazimo na mrtvim ostacima drveta, a ako je primetimo na zdravom drvetu, to je jasan znak da dolazi do njegovog sušenja ili truljenja. Dosta Vas kada kažemo pečurke, misli na šampinjone, ali bukovača tek dolazi i zauzima značajno mesto na ovim prostorima.

Bukovača je jestiva pečurka iz porodice Polyporaceae. Ime potiče od latinske rečin pleurotus što znači bočni, dok ostreatus nam govori da izgledom podseća na ostrigu. Prvi put je da kažemo tako komercijalno uzgajana u Nemačkoj, kao vid preživljavanja u Prvom svetskom ratu. Najsličnija je kraljevskoj pečurki. Najčešće je tražena divlja pečurka.

Meso bukovače je bele bole, prijatnog mirisa i ukusa. Žilavije je od mesa šampinjona, meso je postajano, ne raspada se lako, tako da je idealna za spremanje na žaru ili pohovanje.

Za pečurke možemo reći da se u ishrani i u prirodnom lečenju koriste hiljadama godina. Relativno skoro najčešće mesto zauzima u češkoj, slovačkoj, kineskoj, japanskoj, indijskoj, ali i ostalim kuhinjama sveta. Ukus, statkasto gorak koji mnoge asocira na ukus badema.

Gaji se u kontrolisanim uslovima i tokom svakog godišnjeg doba. Supstrat za gajenje se priprema pomoću slame od živa, kukurzovine, i sličnih celuloznih materijala. Slama koja se koristi mora biti zdrava, nikako se ne sme koristiti plesnava i trula slama.

Vrste bukovače

Postoji nekoliko vrsta bukovače, a najrasprostranjenije su:

Letnja bukovača (raste za vreme leta i karakteriše je malo svetliji klobuk u beloj-krem nijansi)

Kraljevska bukovača (ima deblje meso što joj pomaže da zadrži svežinu, čak i po nekoliko nedelja duže od ostalih vrsta. Osim toga, daleko je hranjivija u odnosu na druge vrste. Najčešće se uzgaja u Aziji, ali u zadnjih nekoliko godina je počela da se uzgaja i na našim prostorima, gde je poznata pod imenom “kotrljanka”)

Obična bukovača (ima braon klobuk i raste za vreme jeseni i rane zime)