Bukovača u borbi za zdravlje

Pozitivna dejstva Bukovače na zdravlje prvo su otkrili Kinezi. Naime, u Kini se i danas ona najčešće koristi kao sušena ili u prahu. U Evropi počinje da se upotrebljava krajem 20og veka. Osim što se može naći samonikla u prirodi, danas se veoma uspešno može uzgajati i samim tim sve više zauzima značajno mesto za očuvanje zdravlja. Navodimo samo neka osnovna blagotvorna dejstva bukovače u nastavku teksta.

Bukovače kao antioksidant

Veruje se da su pečurke bukovače dobar izvor antioksidanata, koji mogu pomoći u zaštiti ćelija vašeg tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Bukovače pomažu u smanjenju holesterola

Neka istraživanja sugerišu da pečurke bukovače sadrže beta-glukane koji mogu pomoći u smanjenju proizvodnje holesterola u vašem telu. Istraživanja u ovoj oblasti se rade i možemo očekivati da se dokažu tvrdnje da bukovača mnogo pomaže u smanjenu holesterola.

Bukovača reguliše šećer u krvi

Naučnici su 2020. pregledali prethodna istraživanja koja su bukovači pripisivala kontrolu šećera u krvi. Oni su sugerisali da beta-glukani u pečurkama bukovačama mogu biti uzrok jer pomažu u usporavanju varenja i apsorpcije.

Bukovača kao podrška vašem imunološkom sistemu

Istraživanja su pokazala potencijalnu vezu između pečurke bukovače i vašeg imunološkog sistema. Oni veruju da pečurke bukovače pomažu da se aktiviraju molekuli koji se bore protiv infekcija u vašem telu.

Saveti za pravilno korišćenjeBukovača se nikada ne secka, već se cepka na tračice. Jela od pečurki ne treba podgrevati jer se time povećava količina nitrata, koji se u organizmu pretvaraju u toksične materije nitrite.