Bukovače u salamuri ili ako hoćete modernije marinirane bukovače, svejedno. Ništa teško. Potrebno Vam je samo 3 osnovna sastojka i jako malo vremena:
1kg sveže bukovače
1l vode
30g soli.
Ostalo: lovor, biber, maslinovo ili suncekretovo ulje.
U malo veću posudu sipati vodu, so i po želji lovor i/ili biber. Kada proključa voda dodajte bukovaču i kuvajte najviše 10 minuta. Procedite bukovače, tečnost sačuvajte u posudi i ostavite je da se ohladi. Kada se bukovače ohlade, ređajte ih u tegle, pritisnite povremeno i nalite tegle sa prethodno ohlađenom tečnošću. Vodite računa da Vam ostane mesta za ulje. Da li ćete koristiti maslinovo ili suncekretovo, to je stvar ukusa. Nalijte ga da prekrije površine i dobro zatvorite tegle. Čuvati na hladnom mestu i uživati u Vašoj omiljenoj zimnici.