top

Zdravlje

Ovo je dragocena gljiva za ishranu i pomoćno lekovito sredstvo za određene bolesti. Izuzetno blagotvorno deluje na ljudski organizam. Prednost bukovače je njena niska energetska vrednost, nizak sadržaj ukupnih masnoća, odsustvo holesterola i soli.

Sadrži koktel nutritijenata dobrih za zrdavlje koji osigurava dobro varenje i apsorpciju u ljudskom organizmu.

 • Bogata je vitaminom C i kompleksom vitamina B (vitamina B3 ima oko 10 puta više nego u bilo kom povrću).
 • Sadrži visoko vredne proteine, po sastavu vrlo slične životinjskim. U svom sastavu ima sve esencijalne aminokiseline, sa izuzetkom triptofana.
 • Gljive su jedine namirnice biljnog porekla koje sadrže vitamin D, pa se preporučuju kod sprečavanja rahitisa, osteoporoze, i drugih metaboličkih bolesti kostiju.
 • Bukovača obiluje većinom mineralnih soli koje zahteva ljudsko telo, kao i folnom kiselinom, koja pomaže u lečenju anemije.
 • Bogata je biljnim vlaknima koja vezuju i izbacuju iz organizma sve nagomilane štetne materije.
 • Sadržaj kalcijuma (Ca), fosfora (P) i gvozđa (Fe) duplo je veći nego u govedini, svinjetini i piletini.

Zanimljivo je dodati da bukovača ne sadrži: zasićene masne kiseline, čime odgovara prioritetima zdravstveno savesnih potrošača koji žele da minimalizuju rizik od koronarnih bolesti.

Bukovača može biti visoko hranljiva dijetalna hrana za ljude svih uzrasta. Ona aktivira imuni sistem ljudskog organizma i na taj način štiti ga od mnoštva bakterija, virusa, infekcija i oboljenja, tako da je u nekim zemljama postala nezamenljiva u preventivnoj zaštiti zdravlja.

 • Konzumacija ove gljive dovodi u ljudskom organizmu do smanjenja nivoa holesterola i triglicerida, reguliše krvni pritisak i nivo šecera u krvi. Stoga je izuzetno pogodna za ljude sa hipertenzijom, povišenim holesterolom, gojaznošću i dijabetesom.
 • Dijetetski je dodatak koji pomaže u ublažavanju ili otklanjanju tegoba lumbaga i ukočenih udova.
 • Pomaže kod problema sa zglobovima, ekcemima i bradavicama virusnog porekla.
 • Korisna je kod alergija i astme.
 • Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana, pogodna je za ljude koji pate od usporenog metabolizma, problema sa varenjem, zatvora i hemoroida. Njeno svojstvo da detoksikuje organizam izbacivanjem štetnih materija, čini je veoma pogodnom za ljude sa oštećenom jetrom i bubrezima.
 • Koristi se za lečenje loše cirkulacije jer utiče na poboljšavanje krvotoka i prokrvljenosti, kako mozga tako i celog organizma.
 • Složeni šećeri bukovače (polisaharidi), među kojima najvažniji β-glukan, glavni su nosioci lekovitosti, i imaju antikancerogena svojstva. Antitumorna aktivnost ovog β-glukana snažna je i ispoljava se na zaustavljanju rasta tumora stimulacijom imunog sistema. U sprezi sa određenom terapijom znatno skraćuje vreme bolesti i daje mnogo veće šanse za oporavak, a ublažava i posledice hemoterapije. Neke studije dokazuju da polisaharidi iz bukovače mogu da se koriste za tretman raka prostate kao imunomodulatori i antikancerogeni agensi.

Svakog dana sve više ljudi odlučuje se za preventivnu mikoterapiju (preventivno konzumiranje lekovitih pečuraka), da bi u napred smanjili šansu bilo kakvom oboljenju, infekciji, pogubnom uticaju stresa na organizam. Statistike iz mnogih zemalja pokazuju da i već oboleli ljudi, uz svoju redovnu terapiju i savet svog lekara, uzimaju lekovite pečurke jer im pospešuju i ubrzavaju ozdravljenje i umanjuju tegobe.

Info

Poljoprivredno Gazdinstvo Paunov

Tel: 065 23 065 23

e-mail: office@bukovaca.rs

O bukovači

O bukovači

Bukovača (Pleurotus ostreatus) je ukusna jestiva gljiva, visoke nutritivne vrednosti, i jedna je od najpogodnijih gljiva za proizvodnju proteinski bogate hrane.

Recepti

Šampinjoni

Poljoprivredno Gazdinstvo Paunov od sada nudi i šampinjone vrhunskog kvaliteta!

Zdravlje

Zdravlje

Konzumacija bukovače dovodi u ljudskom organizmu do smanjenja nivoa holesterola i triglicerida, reguliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi.